Genel Kültür

5 Adımda Epoksi Reçineyi İmha Etmenin Yolları

5 Adımda Epoksi Reçineyi İmha Etmenin Yolları

Glass and Gloss ailesi olarak çevre sağlığına önem gösteriyoruz. Bu yüzden kullanmayı çok sevdiğimiz epoksi reçineyi imha etmenin en sağlıklı yöntemlerini araştırdık ve sizlere sunmak istedik.

Epoksi reçineyi güvenle imha etmek, siz bir proje üzerinde çalışırken başlar.

Projenize başlarken öncelikle kendinize bu iki soruyu sorun;

1.SORU: Ne kadar epoksi reçineye ihtiyacım var? 

Epoksi reçineden kurtulmak zorunda kalmamak, ondan kurtulmaktan daha iyidir. Evet biraz komik bir durum. 😅

Epoksi reçinenizi dikkatli atmanın ilk adımı, projenize başlamadan önce ne kadarına ihtiyacınız olacağına karar vermektir. Sonrasında yapmanız gereken epoksi reçine ve sertleştiriciyi küçük partiler halinde karıştırmaktır.

2.SORU: Döküntüleri daha sonra toplayabilir miyim?

Yanlışlıkla epoksi reçinenizi döktünüz veya kalıba dökerken sızdırdıysa o an toplayabilme imkanınız varsa toplayabildiğiniz kadarını toplayın. Dökülen epoksi reçineyi en iyi temizleyen temizleyiciler solvent içerir fakat sağlıklı değildir. Böyle bir ürün kullandıysanız yada bir bezle temizleseniz bile asla su veya toprağa maruz kalacağı bir ortama bırakmayın!

Hemen plastik bir poşete koyun.

Epoksi reçine setlerinizi de birer kimyasal olduğu için  evdeki diğer kimyasallar gibi muhafaza edilmesi gerekmektedir.  Kapaklarının açık olmadığına ve çocukların erişemediği bir yerde olduğuna dikkat edelim.

Bu iki soruyu da kendimize sorduğumuza ve mini bir kamu spotu geçtiğimize göre “5 adımda epoksi reçineyi imha etmenin yolları” nı okuyalım;

1.ADIM: Asla ama asla lavaboya ve ya toprağa dökmeyin!

Suda çözünen bir madde olmadığı için evinizdeki kanalizasyon sistemini durdurabilir. Bulaşık makinesine asla atmayın! Bu tarz kimyasallar deniz kirleticisi olabilirler. Bu nedenle su yollarına dökerseniz veya şişelerini atarsanız sudaki yaşama zarar verebilirsiniz. Toprağa dökerseniz de aynı etki olacaktır.

2.ADIM: Epoksi reçinenizi asla kullanmak istemiyorsanız ya da epoksi reçinenizi temizlediğiniz diğer atık bezler veya materyallerle birlikte kimyasal atık merkezine götürün.

Ülkemizde atık merkezleri boya, pil, elektronik, vb. atıkları toplasalarda epoksi reçine sertleştirici de kimyasal atık olduğu için atık toplama merkezleri çevremizi temiz tutmak için epoksi reçineyi nasıl imhan edeceklerini bilirler.

Epoksi reçine şişelerinizi bir atık toplama merkezine götürmeden önce nasıl paketlemelisiniz?

Şişelerin içinde ne olduğunu belirten etiketleri sökmeyin. Eğer etiketi yoksa üzerine ne olduğunu belirten bir etiket yapıştırın, ki imha edecek kişiler neyi, nasıl yok edeceğini bilsin. Sonrasında şişelerinizi ve diğer atıklarınızı ayrı ayrı poşetleyin. Poşetleme işleminden sonra son kez tek bir poşette birleştirdikten sonra imhaya hazır olacaktır.

İPUCU: Ürünlerinizin güvenlik bilgi formu (SDS) bilgilerinizi inceleyin. Epoksi reçineyi imha ederken neler yapacağınıza dair tavsiyeler ve uyarılar olacaktır. Epoksi reçinenizin bir SDS’si yoksa onu zaten kullanmayın.

3.ADIM: Boş epoksi reçine kaplarınız varsa, çöpe atmadan önce kapaklarını sıkıca kapatın!

Epoksi reçine setiniz bittikten sonra içinde çok az da olsa illaki kalacaktır. Kalan sıvı, şişeler ters döndüğünde kapaktan sızmasın diye kapaklarını iyice sıkıştırın. Hatta iki şişenin kapaklarını bu evrede değiştirip kapatabilirsiniz. Kapaklar şişelere yapışacak ve açılması zorlaşacaktır.

4.ADIM: Epoksi reçineniz tamamen kuruduktan sonra çöpe atabilirsiniz.

Ortaya mükemmel bir eser çıkartmak isterken yapılan yanlış eserlerinizi, tamamen kuruduktan sonra onlardan ne yapacağınızı bulamazsanız, hatalı eserlerinizi evsel atık olarak imha etmenizde bir sakınca yoktur.

5.ADIM: Karışık epoksi reçine ile çalışıyorsanız ve hepsine ihtiyacınız yoksa, çöpe atmadan önce kurumasını bekleyin.

Epoksi reçine israfını hiç sevmiyorsanız, elinizin altında yapmayı amaçladığınız ilk eser dışında başka projelerde olsun. Böylelikle epoksi reçine karışımınız boşa gitmeyecektir ve onu çöp olmaktan kurtarmış olursunuz.

Yapmak istediğiniz ana eseri kürlenmeye bıraktınız, elinizde çok az bir karışım kaldı ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, başka kalıbınız yoksa maalesef son çare karışımı kurumaya bırakmak olacak. Karışım kullan at tarzı olan bir kapta değilse kullanmayacağınız bir kaba aktarın ve kurumasını bekleyin. Kuruyan epoksiyi evinizde bir çöpe atıp imha edebilirsiniz.

 

NOT: Doğru oranda karıştırılan ve kürlenen epoksi reçine ve sertleştirici tehlikeli değildir.  Epoksi reçine kürlenip sertleştiğinde toxic gaz salınımı bitmiş olur ve kimyasal madde olmaktan çıkar. Böylelikle evinizdeki çöpe atmanızda bir zarar görülmez.

 

Yaşadığınız yerdeki yerel atık düzenlemelerini kontrol edin. 

Tehlikeli ve kimyasal atıklarla ilgili düzenlemeler yaşadığınız şehre göre değişiklik gösterebilir. Şehrinizdeki kimyasal atık alanlarını öğrenmek ve detaylı bilgi almak için belediyenizle iletişime geçebilirsiniz.

“Çevre sağlığı için duyarlı olmayı unutmayalım! Epoksi reçine şişelerimizi çöpe değil kimyasal atık toplama alanlarına bırakalım.”