Genel Kültür

Epoksi Reçine Sağlığa Zararlı mı?

Epoksi reçine sağlığa zararlı mı?

Epoksi sanatları ile ilgilenen, ilgilenmek isteyen yada ilgilenmiş bir çok sanatseverin aklına mutlaka bu soru gelmiştir. Sonuç olarak bir eser çıkartırken bir şekilde soluyor yada derimize temas ettirebiliyoruz. Ayrıca epoksi artık çok fazla hayatımızda. Kolay temizleniyor, parlak ve estetik görünümü nedeni ile eşyalarımızda, takılarmızda hatta yer duvar veya tezgah kaplamalarımızda bile yerini aldı. Ambalajların üzerinde yüzlerce işaret var birde. Bir de ne yazık ki yeterince önlem almadan da bu sanat ile ilgilenebiliyoruz. ” Epoksi reçine sağlığa zararlı mı ? ” sorusu aklımıza gelmesin ki? Öncelikle şunu söylememiz gerekli ki katkısız olan reçine kuruduktan ve kullanıma hazır hale geldikten sonra insan veya hayvanlar üzerine bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak kuruma ve kimyasal reaksiyonunu tamamlama seviyesine gelinceye kadar bazı konulara dikkat etmemiz de sağlığımız açısından önemli. Öncelikle maske, gözlük, eldiven ve mümkünse kıyafet kullanımı ve havalanan bir ortamda çalışmak kesinlikle epoksi sanatlarında önerilen uygulamadır.

Zemin kaplamaları, boyalar, plastikler, endüstriyel ürünler ve süsleme sanatları gibi bir çok alanda epoksi reçine kullanılıyor. Ancak sağlıksal açıdan problemler yaşanabiliyor. Sağlıksız epoksi kimyasallarına aşırı maruz kalmak cilt alerjileri, astım, göz burun ve boğaz tahrişleri, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sağlıksal problemler yaratabilmekte. Epoksinin solunumu kadar doğrudan cilt ile teması halinde de cilt hasarlarına veya tahrişlerine neden olabilir. Kızarıklık, şişme, kaşıntı gibi etkiler yaratabilir, hatta bu etkiler temastan uzun süre sonra da görülebilir. Cilde temas halinde halk arasında bilinen popüler yöntem sirke ile temizleme ve bol su ile arıtmadır. Burada eldivensiz kullanım olmaması gerektiğini tekrardan hatırlatmamız lazım. Çünkü önce güvenlik.

Epoksi solunumu

Epoksi ciğerlerde de tahrişe neden olabilir. Özellikle A ve B maddesinin birleşiminde ortaya çıkan ve göz ile göremediğimiz buharlanma özellikle iyi havalanmayan bir ortam ve yüksek ısı ile birleştiğinde hızlanır. Bu buharlanma astım gibi solunum hastalıklarına neden olabilir. Ciğer hastalıkları geçiren kişilerde negatif etkiler daha hızlı ortaya çıkabilir. Epoksi solunumu için özel sertifikalı maskeler mevcut. Sizlere bu konu ile ilgili detaylı bir yazı yazacağız. Bir de göze temas konusu var. En problemli olan konu ise o. Açık ara en kötü senaryo olan göze temasta gözlerinizi bol su ile yıkayıp tıbbi desteğe başvurmanızı öneririz.

Güncel ve modern epoksilerde epiklorohidrin oranı eskiye oranla daha düşüktür. Kansere neden olabileceği düşünülen bu maddenin insan üzerindeki tam etkisi şu an için bilinmemektedir.

Son olarak epoksi ile işiniz bittikten sonra kirlenmiş kıyafetlerinizi çıkarmanızı, sabun ve sıcak su ile ellerinizi iyice yıkamanızı, özellikle tırnak aralarınızı temizlemeniz gerektiğini hatırlatak isteriz. Çatlamayı ve kurumayı engellemek için de vücut kremi kullanabilirsiniz. Epoksi reçine sağlığa zararlı mı sorusu için sanırız aklınızda yeni düşünceler canlanmıştır. Yeterince önlem almadan çalışmamanızı önerir, iyi günler dileriz!

Daha güncel yazılar ve merak ettikleriniz için blog alanımıza gidin! Sizler için buradayız.