Epoksi Reçine Nasıl Seçilir?
Selamlar sanat sever!
Yine akıllara takılan bir soru ile karşınızdayız. Epoksi reçine nasıl seçilir? İlk seferinde kullanacak yeni sanatçılar için yada çalışmalarını çeşitlendirmek isteyen tecrübeli sanatçılar için bu soru oldukça önemli. İlk siparişinizi verdiğinizde, sizlere büyük ihtimal ile bir büyük ve bir küçük şişede ürününüz gelecek. Bunlara reçine ve sertleştirici diyeceğiz. Epoksi reçineyi uygulamak için yanında gelen yardımcı sertleştirici ile epoksi reçineyi karıştırmanız gerekecek. Bunların belirli oranları var tabiki, biraz özen istiyecek, hacmen değil kütlesel olarak karıştırıyoruz. Burada sizlere hassas tartı kullanmanızı öneririz. Kimyasal reaksiyon iki kimyasal birbiri ile karıştığı andan itibaren başlar, formülasyona bağlı olarak çok hızlı veya çok yavaş şekilde katı hale gelme sürecine girecektir.
Süreci anlattıktan sonra asıl konumuz olan epoksi reçine nasıl seçilir sorusuna geçebiliriz. Bir çok alan var burada dikkat etmemiz gereken en önemli özellikler;
- Isı dayanıklılığı – Ne kadar kalın dökeceğiz?
- Kimyasal stabilitesi – Sürekli aynı imalatı yapacak mıyız?
- Elektrik yalıtımı gerekip gerekmemesi – Hangi amaç ile nerede kullanacağız?
- Yapıştırma gücü – Hangi amaç ile kullanacağız?
- Korozyon önleyiciliği – Nerede kullanacağım?
- Eğilmeye ve bükülmeye dayanımı – Nasıl bir ürün üreteceğim?
- Çekme payı – Kalıp ölçüleri benim için ne kadar önemlidir?
Ve sanırız en önemlisi uçucu organik bileşikler… Farklı kimyasallardan uzak durmalıyız.
Epoksi reçine üreticisi, epoksi ve sertleştiricinin hangi oranlarda ve ısıda kullanılması gerektiği hakkında sizlere talimatları sağlayacaktır.
Epoksi Seçimi Yaparken Kendinize Sormanız Gereken Temel Sorular
- Epoksi seçimi yaparken projeniz için ihtiyacınız olan epoksi tabakasının ne kadar kalın olduğunu bilmelisiniz.
- Epoksi kuruma süresi için ne kadar bekleyebilirsiniz?
- Epoksi kururuken damlamayı önlemek ve tutmak için bir kalıba mı yoksa çerçeveye mi ihtiyacınız var?
- Bu malzeme aşınacak mı? Aşınacak ise beklenen aşınmaya dayanabilmesi için ne kadar sert olması gerekir?
- Epoksi reçine içindeki malzemeleri askıya almak ister misiniz?
- Özellikle gerçekten epoksiye ihtiyacınız var mı?, çünkü kurun etkisi ile biraz daha pahalı günümüzde. 😂
- Bu malzeme aşırı sıcaklıklara, suya, kimyasallara, UV ışınlarına veya diğer potansiyel olarak zarar verecek unsurlara maruz kalacak mı?
Epoksi reçine, benzersiz proje ihtiyaçlarına göre özel olarak üretilebilir veya farklı imalatçılardan farklı koşullar için tedarik edilebilir. Üreticiler, farklı sonuçlar veren çeşitli bileşenleri formüllerine ekleyecek yada çıkartacaktır. Bu formüllerdeki bazı epoksi türü ve katkı maddeleri de reçinenin viskozitesini ve içsel özelliklerini değiştirecektir.
Peki viskozite bize neler anlatmalı?
Düşük viskoziteli
Bu reçineler en ince deliği dahi doldurmak için üretilmiştir. Özellikle kap ile ilk döküm arasında kalan boşlukları doldurma konusunda size avantaj sağlayacaktır.
Orta Viskozite
Bu tür epoksiler biraz kalındır. Daha az geçirgendir ve daha dayanıklıdır. Yüksek sıcaklıklara daha dayanıklıdır ve genellikle filaman sarma, vakumlu torbalama ve takımlama için kullanılır.
Yüksek Viskoziteli Epoksi
Yüksek viskoziteli epoksiler en elastik seçeneklerdir. Üstün yapışma ve darbe dayanımı sunar. Gerçekten dayanıklılığa ihtiyacınız olan projelerde kullanmalısınız.
Eğer Endüstriyel Amaç ile Değil de Sanatsal Olarak Kullanacağım Dersem?
İnce döküm, düşük viskoziteli ve üstün şeffaf ürünler tercih etmelisiniz. Özellikle sanatsal ürünler için bizim önerimizi sorarsanız Glass & Gloss Epoksi Reçine‘ye bakabilirsiniz.