Genel Kültür

Epoksi Kaplama Yaparken Kaçınılması Gereken 10 Epoksi Reçine Hatası

Epoksi Kaplama Yaparken Kaçınılması Gereken 10 Epoksi Reçine Hatası

O kadar denedik, araştırdık yeri geldi yanıldık, Pes etmedik yeniden yaptık. Kendi hatalarımızı keşfettik. Kimyasal reaksiyon bozulduğunda veya izlenmesi gereken adımlar yanlış olursa bir takım hatalar meydana geldiğine şahit olduk. Epoksi reçine sanatına yeni başlayan sanatçılarımızın daha az hata ile yol alabilmesi için kendi tecrübelerimizden yola çıkarak sizlere bir blog hazırladık.

Epoksi döküm ve epoksi kaplama yaparken hatalarımız nelermiş bi görelim;

1.Epoksi Reçine ve Sertleştiriciyi Yanlış Ölçmek

Epoksi reçinenizi her zaman reçine setinizin üstündeki talimatlara göre ölçün.

Örneğin; Glass & Gloss epoksi reçine seti 2:1 oranında karıştırılması gereken bir settir. Epoksi reçinenin %50 si kadar sertleştirici kullanmanız gerekir.

İyi bir sonuç için işaretli ölçü kabı veya dijital terazi kullanabilirsiniz. Dijital terazi kullanırsanız, ölçüme başlamadan önce karıştırma kabının dara ölçüsünü almayı unutmayın. Ölçüm yanlış olursa epoksi reçine ve sertleştirici düzgün kürleme sağlamaz. Epoksi reçine kürlemesini hızlandırmak için fazla sertleştirici eklemek gibi çılgın bir düşünceye kapılmayın. Yapışkan bir madde elde edersiniz ve bu bir işinize yaramaz. Tüm malzemeler çöp olsun istemeyiz.

Farklı markaların epoksi reçine ve sertleştiricisini birbirine karıştırmayın. Çünkü bazı reçineler tartılmak, bazıları ise hacimle ölçülmek için formüle edilir. Her marka, kendi epoksi reçine ve sertleştiricisini birlikte kullanılması için formüle eder. Bu yüzden farklı markaların ürünlerine güvenerek epoksi reçine karışımı kullanılmaz. Negatif kimyasal tepkimeyle karşılaşıp sağlığınıza zarar verebilirsiniz.

2. Epoksi Reçine ve Sertleştiriciyi Birleştirdikten Sonra Az Karıştırmak

En az 3 dakika karıştırın: Epoksi reçine ve sertleştirici iyi karıştırılmazsa kimyasal reaksiyon gerçekleşmez ve epoksi reçinede sertleşme olmaz. 3 dakika sabredin, iyice karıştırın işlemin sonunda iyi bir sonuç elde edeceksiniz. Tabi karıştırırken hızlı olup reçinenizin başını döndürmeyin, aceleye gerek yok yavaş yavaş, sakince karıştırın. Bir sürü baloncukla karşılaşmanızı istemeyiz. Elbette her karıştırma işleminde baloncuk olacak ama az baloncuk çok baloncuktan iyidir. İşin sonunda hafif bir ateşin halledemeyeceği bir şey yok. Pürmüzle dikkatli bir şekilde bir kaç artistik hareket ve baloncuklar “püff ” uçup gider.

Karıştırırken kabınızın dibini iyice kazıyarak karıştırın. Epoksi reçineyi döktükten sonra kabın dibini sıyırmanın bir anlamı olmaz. İşin püf noktası, karıştırma kabının dibini ve kenarlarını karıştırma esnasında iyice kazımak diyebiliriz. Kek yaparken hamuru döktükten sonra dibini sıyırma dürtüsünden, epoksi reçine yaparken kurtulalım. Sonra “vay efendim, yaptığım eserde neden yapışkan lekeler oluştu!” Biz sebebini söyledik, dikkat etmesi sizden.

3.Sıcaklık ve Soğukluk Dengesi

Reçineniz oda sıcaklığının hafif üstünde veya oda sıcaklığın olmalıdır. Sorunsuz bir kürlenme için bu sıcaklıktan emin olun.

Sıcak ve soğuk olduğunu nasıl anlarız? dediğinizi duyar gibiyim. Hemen söylüyorum;

Epoksi reçineniz kalın akışkanlıkta, işlenmesi zor, bir sürü baloncuktan ibaretse ve bulanık bir görüntüye sahipse soğuktur. Epoksi reçine soğuk olduğunda ölçme ve karıştırma işleminden önce reçine ve sertleştirici şişelerinin kapaklarını açın ve ılık su banyosu yaptırın. Şişelerin içine su kaçırmamaya dikkat edin. Bu işlemi  alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu işlemi yaparken epoksi reçine setinizin sıcak veya soğuk olmasına gerek yok, bu sayede epoksi reçine ile çalışmanız kolaylaşacak ve kürleşme süreniz 10 dakika kısalacaktır.

Epoksi reçine çalışması yaparken çalışma ortamınızı nemden uzak tutun, kuru bir ortamda çalışın. Epoksi reçine odanızda 75-85 F veya 24-34° olmalı ve kürlemenin 24 saati boyunca bu sıcaklık aynı kalmalıdır. Odanız soğuk olursa reçinenizin sadece yüzeyi sertleşir ya da hiç sertleşmez.

4.Önceden Epoksi Reçine Setini Test Etmemek

Öncelikle üründen emin olmak için onu test etmek şart. Neyle karşılaşacağınızı bilmeniz gerekiyor.

Epoksi reçine, renklerle ıslandığında olduğundan daha koyu görünür. Fikir edinmek ve rengi değişip değişmediğini görmek için küçük bir kaba birazcık epoksi reçine koyun ve üzerine biraz da su ilave edin. Bir hurda parçası üzerinde test edin. Reçinelemeden önce bir veya bir kaç kat epoksi kaplama yapmanız gerekebilir.

Renklendiriricilerle uyumluluk testi: Bazı renklendirici türleri ( örneğin; akrilik bazlı boyalar)  epoksi reçineye eklendiğinde  reçinenizin sertleşmesini engelleyebilir, reaksiyon gerçekleşmez. Emin olmak için her zaman bir miktar epoksi ve renklendirici testi yapmanızı öneririz.

Tüm Glass & Gloss renklendiricileri reçine karışımına uygundur.

5.Epoksi Reçine Sanatını İcra Etmeden Önce Hazırlık Yapmamak

Öncelikle zeminin düz olduğundan emin olun. Çalışma alanınızı tozdan arındırın. Çalışma yapacağınız kalıp veya tuvali temiz bir bez yardımıyla güzelce temizleyin.

Kullanacağınız tüm malzemeleri sırasıyla çalışma alanınıza yerleştirin, böylece değerli zamanınızdan kaybetmezsiniz ve her şeyiniz hazır halde olur. Kullanılacak diğer malzemelerde de toz veya kir varsa onları da temizlemenizde fayda var. Toz parçaları uçuşup epoksi reçine sanatınızda kötü bir görüntü versin istemeyiz. Çalışma yüzeyinizi damlalardan korumak için üzerine örtü veya kullan at kağıt serin.

-Şimdi Başlayabilirsiniz….-

6. “Daha Güzel Renk Alsın” Hatasına Düşüp Fazla Renk Eklemek

Fazla reçine kürlenmeyi bozabilir. Toz ya da sıvı renklendirici olması hiç farketmez, her ikisi de fazla olduğunda kürleme bozulur. Epoksi reçine ve reçine sertleştirici hacminin %6’sı kadar renklendirici kullanılmalıdır. Bu genel bir kuraldır.

Örnek: 50 ml reçine + 25 ml sertleştirici = 75 ml, 6 ml’ den fazla renklendirici içermemeli.

Renklendiriciyi az miktarda kullanmaya başlayıp yavaş yavaş %6′ sık orana kadar ekleme yaparsanız istediğiniz renk oranını yakalamış olursunuz.

7.Epoksi Reçine Bileşenleri Hazırladıktam Sonra Uzun Süre Bekletmek

Epoksi reçine bileşeninizi karıştırdıktan sonra hemen dökün. Karışın bir süre sonra ısınır, bunun sebebi iki parçanın birleştikten sonra oluşan kimyasal reaksiyonun ısı üretmesidir. Geniş bir yüzey alanına yayılmadıkça ısınmaya devam eder. Uzun süre derin bir kabın içinde bekletilirse kabın içinde sertleşmeye başlar. Plastik bir kapta karıştırıyorsanız, kabınız epoksi reçine karışımının ısısından dolayı erimeye başlayacaktır. Bu süre zarfında etrafa kimyasal bir gaz yayar. Buna dikkat ediniz, solumayınız. Bu gibi durumla karşılaşırsanız maskenizi çıkartmayın ve çalışma ortamınızı havalandırın.

Karışımı bitirir bitirmez dökmeniz için çalışma gereçleriniz önünüzde hazır olsun.

8. Epoksi Reçineyi Kirli ve Tozlu Bir Kapta Karıştırmak ve Tozlu Bir Alanda Bırakmak

Eserinizi yaptıktan sonra tozdan korunması için üzerine  karton kutu veya plastik bir kap  koyabilirsiniz. Havadaki tozlara engel olmak için çalışmanıza başlamadan önce havaya sprey şişeyle su püskürtebilirsiniz. 5. madde’ de söylediğimiz gibi ürünlerinizin tozunu alıp öyle kullanmaya başlayın.

Çalışma ortamınızda klima vb. cihazlar varsa kapatın, bunlar tozun havada dağılmasına sebep olur. Çalışma ortamınız temiz olsa da bu yüzden yine toza maruz kalacaktır. Çalışmanız bittikten sonra eserinizi korumak için belirlediğiniz materyaller ile kapatın ve kürlenmeye bırakın.

9.Kürlenmeye Bırakılan Epoksi Reçinede Oluşan Kabarcıkları Yok Etmemek

Tüm aşamaları yapıp epoksi reçinenizin dökümünü yaptıktan sonra önümüzde tek bir engel kalıyor. Minik Baloncuklar! Eserinizin cam gibi parlak ve pürüzsüz görünmesi için tatlı minik baloncukların patlatılması şart. Pürmüz çakmak, UV el feneri ya da ısı miktarı size veya eserinize zarar vermeyecek olan ısı kaynakları ile baloncukları patlatabilirsiniz.

Silikon bir kalıp ile çalışıyorsanız epoksi kaplama ve dökümü yaptıktan sonra pürmüz çakmak veya alevli  ısı kaynakları yerine elektronik meşale kullanmanızı öneririz.

10.Aşırı Yakma

Baloncukları patlatmak için kullandığımız alevli ısı kaynaklarını bir noktada uzun süre tutarsanız epoksi kaplama çalışmanızı istemeden yakabilirsiniz. Böylelikle eserinizde çukurlar ve dalgalanmalar oluşur, epoksi reçinenizde erken sararma meydana gelir. Bunu önlemek için ısı kaynağınızı eserinizden bir kaç inç uzakta tutun. Baloncuklar patlamazsa yavaş yavaş ısı kaynağınızı yaklaştırabilirsiniz. Bir noktada sabit tutmayın, sanki ütü yapıyormuşsunuz gibi ileri geri hareket ettirin. Bu sayede baloncukların daha kolay yok olduğunu göreceksiniz.

Epoksi reçine hatası