Epoksi Malzemeleri Nelerdir? Reçine Sanatları Yapmaya Başlamak İçin Neye İhtiyacım Var?
Epoksi reçine sanatı yalnızca hobi olarak değil, hem kaliteli hem de muhteşem sanat eserleri yaratmanın en kolay yoludur.
“Gözlerinizi kapatıp, evinizin en güzel köşesinde epoksi reçineden yaptığınız bir sanat eserini hayal edin. “Sizce de çok güzel olmaz mı? Bize göre evinize çok yakışacaktır.
Gönül isterdi ki şimdi size uzun uzun, reçine sanatının Pablo Picassosu olmayı öğretelim. Şimdilik size, sanat eserleriniz için bazı tavsiye ve ipuçlarında ve epoksi malzemelerinin listesinde bulunabiliriz ki bu, sizin özel bir sanatçı olmanıza yardımcı olacaktır.
Epoksi reçine sanatı ile ilgili herhangi bir çalışma yapmaya başlamadan önce çalışma alanınızın epoksi sanatına uygun olup olmadığına ve korunaklı bir ortamda olduğuna dikkat etmelisiniz. Sıvı halde oaln epoksi reçine orada olmaması gereken bir şeye bulaşırsa ortalık biraz karışabilir. Bu yüzden ortamı biraz temizleyip sadece epoksi reçine ile çalışma yapacağınız ürünler elinizin altında olursa sizin için daha verimli olacaktır. Çalışma alanınıza örtü sermeyi unutmayın! Tavsiyemiz kullan at örtü veya kağıt olmasıdır. Çünkü epoksi reçine damlası kuruduğunda sertleşeceği için sürekliliği fazla olan bir örtünüzü çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz. Tek kullanımlık malzemeler reçine sanatı yaparken işinize çok yarayacaktır. Sonrasında işiniz kek yapmak kadar kolay. Yuvarla ve çöpe at! Şimdi rahatlıkla reçine sanatı yapmaya başlayabilirsiniz. Öncelikle epoksi reçineyi dökmek için bir kalıba veya sanatsal bir desen vermek için bir zemine (Ahşap, cam vb.) ihtiyacınız olacak. Kalıp dökümü yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan iyi bir silikon kalıp. Tabiki her şeyden önce ilk ihtiyacımız olan epoksi reçine! Berrak bir epoksi ile başlayıp hemen ardından muhteşem rengi elde etmek için pigment eklemeniz gerekiyor. Tercihinize göre sıvı yada toz pigment kullanabilirsiniz.
Epoksi reçineyi pigment ile karıştırmak için özel karıştırma kabına ve karıştırma çubuğuna da ihtiyacınız olacak. Hazırlama kalıbının ve karıştırma çubuğunun boyutu hazırlamak istediğiniz reçine miktarına göre değişiklik gösterebilir. Büyük bir malzeme üstüne döküm yapacak ve kova da karıştırmak istiyorsanız sadece epoksi reçine için kullanabileceğiniz bir mikser ile karıştırabilirsiniz. Reçine sanatına yeni başlayanlar tek kullanımlık pet bardak yada cam ölçü kabı kullanabilir. Birden fazla renk içeren bir proje yapmak istiyorsanız berrak olan epoksi reçineyi ve epoksi reçine sertleştiricisini doğru miktarda karıştırdıktan sonra farklı kaplara tercih ettiğiniz miktarlarda dağıtabilir ve pigmentlerle renklen- direbilirsiniz. Epoksi reçineyi bir kalıba dökmek istiyorsanız zeminin terazide olduğundan emin olun. Aksi takdirde kalıba dökülen epoksi reçine kurumaya başladığında yamuk bir görüntü alacaktır. Bir tarafı ince bir tarafı kalın bir ürün elde etmek istemiyorsanız buna çok dikkat etmelisiniz!
Epoksi reçine sanatı yaparken pigmentin yanında transparan cam parçacıkları, sedefli cam parçacıkları, Varak ( altın,gümüş,bakır) veya ışıl ışıl parlaması için çeşitli renklerde sim kullanabilirsiniz. Ancak bu sanatta epoksi malzemelerini kısıtlamak çok da sağlıklı olmayacaktır. İhtiyacımız olan tüm temel ürünleri sizlere listeleyelim.
Epoksi malzemeleri nelerdir?
- Epoksi reçine ve epoksi reçine sertleştirici
- Sıvı yada toz pigment (renk vermiyoruz, karar sizin. Önemli olan hayal gücünüz.)
- Karıştırma kabı ve karıştırma çubuğu
- İstediğimiz şekil ve modelde silikon kalıp
- Transparan veya sedefli cam parçacıkları
- Altın,gümüş veya bakır varak. ( Pul veya yaprak olarak 2 çeşit var fakat bu tarfte bizim tercihimiz pul varak)
- Renkli sim ( Her sanat eseri ışıl ışıl parlamayı hak eder.)
- Pürmüz
- Deniz kumu, deniz yıldızı vb. dekoratif ürünler
NOT: Eğer epoksi reçine ile sunumluk, tepsi vb. gibi ürün yapmak istiyorsanız ekstra olarak onlar için kullanılan malzemeleri de (kulp, başlık vs.) almanız gerekecek.
Haydi Başlayalım!
Epoksi malzemelerine sahip olduğunuza göre kısa bir Epoksi reçine tarifi verelim sizlere;
1.Çalışma Alanınızı Kurun
Epoksi malzemelerinizi tedarik ettikten sonra daha öncesinde de bahsettiğimiz gibi, mükemmel bir eser oluşturmak için çalışma alanı kurulumuna çok dikkat etmelisiniz. Her şeyi temiz tutmak için öncesinde çalışma alanınızı temiz bir bez yardımıyla güzelce temizlemelisiniz. Ardından çalışma alanınızın düz olduğundan emin olmak için su terazisi kullanabilirsiniz. Kullanacağınız tüm epoksi reçine şişelerini, karıştırma kaplarını ve karıştırma çubuklarını alın ve son olarak kalıpları çalışma alanınıza yerleştirin. Güvende olmak için kalıpların seviyesini son bir kez daha kontrol edin, sonra eserinizi yapmaya hazırsınız.
2.Epoksi Reçineyi Hazırlayın
Epoksi reçine ve sertleştiriciyi imalatçı tarafından tavsiye edilen miktarlarda karıştırarak hazırlayın. Epoksi Reçine ile öncelik olarak iki renk seçeneği arasından seçim yapılabilir: Örneğin;şeffaf ve başka bir renk. Berrak en kolayıdır çünkü elinizin altında bol miktarda şeffaf reçine olacaktır. Farklı renkler elde etmek için, bir miktar şeffaf reçineye sıvı yada toz pigment eklemeniz ve ardından karıştırma çubuğu ile karıştırmanız gerekmektedir. Renklerin birbirine karışmaması için her karıştırma kabına ayrı karıştırma çubuğu kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çalışmanızı katman katman yapacaksanız eğer, ilk katmana başlamadan önce kullanmak istediğiniz tüm renkleri hazır hale getirin.
3.Epoksi Reçineyi Dökmeye Başlayın
Burası gerçekten sanatınızı yapmaya başlayacağınız en önemli kısım. Sadece bir katman olacaksa, o zaman bu kolay. Epoksi Reçineyi hayal ettiğiniz şekilde olan sırayla kalıba dökmeye başlayın. Dökümün sonunda, pürmüz yardımıyla dikkatli bir şekilde hava kabarcıklarını patlatabilirsiniz.)
Ana renk olan arka planı döktüğünüzde, diğer renkleri eklemeye başlayabilirsiniz. Burası da epoksi reçine sanatının gerçekten harikalaştığı yer! Karıştırma çubuğu ile renkleri benzersiz ve güzel şekilde karıştırmaya başlayabilirsiniz. Epoksi reçinenin kendisiyle etkileşime girme şekli ile çalışmanızın içinde harika tasarımlar oluşmasını kolaylaştırmış olursunuz. Birden fazla katman ekleyecekseniz, süreç değişmez, sadece altındaki katmanın kurumasını ve eklemeden önce tamamen kürlenmesini beklemeniz gerekir. Uzun süre kuruması gereken katmanlı bir çalışma yapmayacaksanız, sadece dökmeye, baloncukları patlatmaya ve karıştırmaya devam edin iki türlü de elinizde bir şaheseriniz olacak.
4.Kalıptan Çıkarın
Beklenilen an geldi. Tamamen donduktan sonra kalıbı reçineden dikkatlice ayırmaya çalışın. Epoksi reçine parçasını kalıptan çıkarın ve tüm ihtişamıyla eserinizi sergileyin. Epoksi reçinenin katılaşması oldukça kolay bir şekilde tamamlanır.
Kendi reçine şaheseriniz bitti. Artık zenginlik ve şöhret ellerinizde.
Reçine sanatının heyecan verici ve rüya gibi olan dünyasına giren herkes bu rüyadan etkilenir ve kendini inanılmaz bir seviyede bulur.
Glass & Gloss olarak sizlerin muhteşem bir sanatçı olduğunuzdan ve olacağınızdan hiç şüphemiz yok. Özel yeteneklerinizi sanatınıza icra ederken bizi de buna dahil ettiğiniz için teşekkür ederiz.