Genel Kültür

Epoksi Reçine Dökümü Sonrası Silikon Kalıpta Neden İz Çıkar?

Epoksi Reçine Dökümü Sonrası Silikon Kalıpta Neden İz Çıkar?

Hepimizin bildiği fakat kabul edemediğimiz korkunç bir gerçek var, o da şu ki;

Silikon kalıplar sonsuz bir yaşama sahip değil. Siz değerli sanatçılarımızın en büyük sorunu olan bu konuyu araştırmanın vakti geldi diye düşündük ve hemen araştırmaya koyulduk.

Kullandıkça yıpranma, bozulma ve yırtılma gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Bu bloğumuzda da epoksi reçine dökümü sonrasında silikon kalıpların hızlı eskimesine sebep olan konuları ele aldık.

Silikon kalıplarınızın ömrünü kısaltan etkenler nelermiş gelin birlikte görelim:

1-EPOKSİ REÇİNE KULLANIMI

Kalıplarınızda epoksi reçineyi severek kullanıyorsunuz, ortaya muhteşem sanat eserleri çıkıyor. Glass and Gloss ailesi olarak bizler de kendi atölyemizde silikon kalıplarımızla oynamayı, eğlenceli epoksi reçine dökümü yapmaya bayılıyoruz. Maalesef gerçek şu ki, epoksi reçine silikon kalıplar için biraz agresiftir. Epoksi reçine, silikon kalıbı tutar ve kalıba her döküm yaptığınızda epoksi reçinenizdeki kimyasal formüller zamanla kalıbınıza zarar verir.

İlk başlarda bunu fark etmeniz zor olacaktır fakat zamanla silikon kalıp hafif nemli hissini kaybedecek ve pürüzsüz hale gelip epoksi reçineyi serbest bırakma yeteceğini de kaybettikten sonra epoksi reçineye yapışacaktır.  Tabikide bu durum ilk birkaç dökümde büyük hasarlar bırakmaz.

Epoksi reçinenizi doğru hazırladığınızdan eminseniz, epoksi reçine dökümü yaparken dikkatli davrandım diyorsanız ve yine de silikon kalıbınızda bir hasar oluştuysa kalitesiz bir kalıp kullanıyor olabilirsiniz. Tedarikçinize danışıp bu konuda bilgi alabilirsiniz.

2- KALIBIN BİRDEN FAZLA REÇİNE TÜRÜYLE KULLANILMASI

Her epoksi reçine dökümü sonrası silikon kalıplarınızı temizlemiyorsanız veya temizlemeden başka bir döküm yapıyorsanız, kalıbınızda küçük kimyasal kalıntılar bırakıyorsunuz demektir. Bu kalıntılar yeni bir epoksi karıştırıldığında silikon kalıbınızı daha çabuk yıpratır.

3-AŞIRI MİKTARDA ALKOL

“Ben kalıbımı temizliyorum fakat epoksi reçine dökümü sonrası yinede izler oluştu, çok çabuk eskidi.” diyorsanız buraya dikkat;

Silikon kalıbınızı temizlerken fazla alkol yada alkol içerikli temizleyici ürün kullandıysanız ovalarken hasar vermiş olabilirsiniz. Alkol içerikli temizleyici ürünlerin yanı sıra içeriğinde alkol bulunan sıvı pigmentler de silikon kalıbınıza aynı etkide zarar verecektir.

Alkol, silikon kalıplarınızdaki parlaklığı yok ederse silikonu kurutur. Bu yüzden, epoksi reçine dökümü yaptığınızda oluşan baloncukları temizlemek için kalıbınızın altına ispirto püskürtmeniz ve kalıplarınızı alkolle temizlemeniz kalıbın ömrünü kısaltır.

4-ISI-ISI TABANCASI ( PÜRMÜZ), ÇAKMAK KULLANMAK

Epoksi reçine yüzeyindeki baloncukları patlatmak için önerilen en kolay yöntem ısı kaynaklarıdır. Kabul edelim, biraz da eğlenceli.

Ancak, fazla ısı uygulandığında epoksi reçine silikonla kaynaşabilir. Eserinizi çıkarmanın tek yolu silikon kalıbı yok etmektir. Kullandığınız silikon kalıp ısıya ne kadar dayanıklı olursa olsun epoksi reçineye uygulanan fazla ısı kalıbınızı da etkileyecektir.

Evinizdeki pişirme kaplarınızdan da bildiğiniz gibi silikon kalıplar orta dereceli ısıya dayanıklıdır ancak, ısı tabancasından çıkan ısı oldukça yüksektir.

Daha önce fark etmediğiniz fakat hep gözünüzün önünde olan bir ısı kaynağı daha var. Epoksi reçine kürleşirken ısı üretir. Küçük hacimli olan epoksi reçine dökümü için üretilen ısı miktarı herhangi bir zarar vermez. Büyük hacimli derin bir kap kullandığınızda, örn. 1,2 litre reçine tarafından üretilen ısı miktarı, epoksinin silikonla kaynaşmasına neden olur.  Büyük miktarda epoksi reçine alan kalıplar için katmanlar halinde döküm yapmanız, ısının dağılması için önemli rol oynar.

Katmanlar halinde dökmek istemiyorsanız, derin dökümler için tasarlanmış bir epoksi reçine seçin. Bu tarz reçinelerin sertleşmesi daha uzun sürer fakat daha az ısı üretir. Bu tarz epoksi reçinelerin sertleşmesi daha uzun sürer ama daha az ısı üretir. Bu tarz epoksi reçineler silikon kalıplarınıza çok nazik davranır.

Artık silikon kalıplarınızı bozabilecek faktörleri biliyorsunuz. Bu gibi durumlardan kaçınarak hasarın çoğunu en aza indirebilirsiniz.

Epoksi reçine dökümü sonrası silikon kalıpta neden iz çıkar, silikon kalıplarınızın eskimesine yol açan etkenler nelerdir, silikon kalıplarınızın uzun ömürlü olması için nelere dikkat etmelisiniz öğrenmiş olduk.

SON BİR İPUCU: Eserinize başlamadan sprey ayırıcı kullanabilirsiniz. Silikon kalıplar yepyeni olduğunda, yüzeylerinde hala üretim sürecinden kalma bir miktar ayırıcı madde bulunur. Bu ayırıcı madde birkaç döküm için geçerlidir, bu nedenle yeni bir kalıptan ilk birkaç reçine kalıbınızı kalıptan çıkarmak çok kolaydır. Aşındığında, reçine dökümlerinizi kolayca serbest bırakmaya devam etmesi için kalıba bir kalıp ayırıcı püskürtebilirsiniz. Bunu, kalıbın ömrü boyunca her birkaç dökümde bir yapabilirsiniz. Bu sayede, epoksi reçine dökümü yaptığınızda eseriniz kalıptan kolaylıkla ve zarar vermeden ayrılacaktır.