Epoksi Reçine Nasıl Temizlenir?
Epoksi reçine ile çalışmak her ne kadar eğlenceli olsa da ortalığa bulaştığı zaman epoksi reçine temizliği bi hayli zahmetli olabiliyor. Bizde siz değerli sanatçılarımız için boş durmadık ve araştırdık.
Artık “epoksi reçine ve sertleştiriciyi nasıl temizleyeceğim”diye düşünme derdine son! Okurken şaşıracaksınız, “Aaaa” bu kadar kolaymıymışşş” dediğinizi şimdiden duyar gibiyiz.
Hepimizin de bildiği gibi epoksi reçine; diğer boya ve kaplama ürünlerinden farklı olarak, çatlamış zeminlerinizi yamalamaktan mobilya kaplamaya, yaptığınız sanat eserlerinden tutun da mutfak tezgahı kaplamasına kadar birçok projede kullanabileceğiniz ağır hizmet tipi bir yapıştırıcıdır.
Yaptığınız projelere bağlı olarak epoksi reçine, yüzeylerde yapışkan ve sert olabilir, kazara üzerine dökülürse veya giysiye temas ederse çıkarılmasını ve temizlenmesini karmaşık hale getirir.
Glass and Gloss ailesi olarak, epoksi reçineyi kolayca temizlemek için bulduğumuz bazı farklı yolları artık inceleyebiliriz;
Epoksi Reçinesini Cildinizden Temizlemek İçin Sirke Kullanmak
Evet yanlış okumadınız sirke dedik. Sirkenin ev temizliğinde kullanıldığını biliyorduk ama bu özelliği hepimizi şaşırttı. Epoksi reçine nasıl temizlenir? sorusuna ‘sirke ile’ diyeceğimiz hiç aklımıza gelmezdi.
Eldiven giyseniz de giymeseniz de cildinize temas eden epoksi miktarı yara izi ve tahriş sorunlarına yol açabilir. Kapsamlı kontaminasyonu ve yapışkanlığı önlemek için eldiven veya başka koruyucu giysiler giyin. Ayrıca, bir temizlik bezi veya havlu üzerine sirke batırarak yapışkanı çıkarın ve temizleyin.
Yapıştırıcı soyulana veya yumuşayana kadar kirlenmiş kısmı hafifçe ovalayın.
Sirke , reçineyi cildinizden temizlemek için en iyi seçeneklerden biridir. Cildinizin daha derin katmanlarına bulaştığında, sirke reçineyi çözer, sabun ve suyla kolayca yıkamak için üst katmanlara taşır.
Bazen sirke, reçineyi tamamen temizlemede başarısız olabilir. Bu olduğunda, İzopropil alkol kullanabiliriz . Alkol sirke ile benzer özelliklere sahiptir. Yine de cildiniz ve reçineniz dahil olmak üzere temas halindeki elementleri kolayca kıran katı kimyasal bağlar içermesi nedeniyle diğer temizleme solventlerini geride bırakarak çalışır.
İyi haber şu ki, İzopropil alkolle temizledikten sonra reçine parçacıklarını ovalamak ve temizlemek için sıcak veya soğuk su kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bakabileceğiniz bir diğer seçenek de narenciye bazlı temizleme solventleri, özellikle el temizleyicilerdir.
Fast Orange diye bir markanın kum katkılı el temizleme kreminin işe yaradığını duyduk.
Bu narenciye bazlı temizleme solventleri, epoksi reçine kullanırken harikaymış. Bu çözücüler; katıları çözme, yapışkanı kolayca soyma ve yumuşatma özelliklerine sahipmiş.
NOT: Yurt dışında bu el temizleme kreminin işe yaradığını okuduk. Türkiye’de satışı mevcut. Biz daha denemedik, biz deneyip onaylamadan lütfen denemeyin!!!
Plastik ve Cam Yüzeylerden Epoksi Reçinene Nasıl Temizlenir?
Epoksi Reçine Temizliği Yaparken Sürtme veya İzopropil Alkol Kullanma
Reçine cildinizi etkilemesinin yanı sıra plastik ve cam gibi yüzeyleri de olumsuz etkiler. Bu olduğunda, mutfak eşyalarınız veya döşemeniz kırılgan hale gelir ve beklenmedik bir şekilde kırılır, dolayısıyla reçineyi hemen temizlemeniz gerekir. Bir kağıt havlu alın ve İzopropil Alkol veya sirke ile ıslatın ve yapışkan soyulup yumuşayana kadar yüzeyi hafifçe ovun.
Reçine yapıştığında ve bu çözücülerden zorlukla çıktığı zaman, denatüre alkol adı verilen başka bir güçlü temizleme çözücüsü kullanmayı deneyin. Denature daha güçlü olduğu ve reçine ile kontamine yüzeyler arasındaki bağlantıyı kesen güçlü kimyasal bağlara sahip olduğu düşünüldüğünde daha iyidir.
Geniş alanlarda kullanmadan önce daima küçük alanları test edin.
Giysilerde Epoksi Reçine Nasıl Temizlenir?
Giysilerden eposi reçineyi çıkarmak ideal değil ama dünyanın sonu da değil.
Bunu yaptıysanız, denemek ve kaldırmak için bir yola ihtiyacınız varsa, aşağıdakileri deneyin.
-
Giysilerinize epoksi reçine mi bulaştı?
Giysilerinizde epoksi reçine temizliği yaparken, çözücü bazlı bir Aseton veya cila tineri kullanmadan önce, bunun kıyafetlerinizi kalıcı olarak lekeleyebileceğini veya boyayabileceğini unutmayın. Ayrıca yanıcı olabilirler. Solventi asla doğrudan cildinize uygulamayın. Reçine lekesine solvent uygulamadan önce giysiyi çıkarın. Lekeyi solventle nemlendirilmiş bir kağıt havluyla iyice silin ve ardından sıcak, sabunlu suyla yıkayın. Unutmayın, solventler bazı kumaşların rengini kalıcı olarak değiştirebilir ve diğerlerini eritebilir.
-
Giysilerine yanlışlıkla sertleştirici mi sürdün?
Sertleştirici, giysi üzerindeyken iki bileşenden daha tehlikeli olanıdır, ancak çıkarılması daha kolay olabilir. Epoksi sertleştiricinin kendisi en iyi şekilde sıcak, sabunlu su ile temizlenir. Solventler bu lekeler üzerinde etkili değildir. Sabun ve suya yapıştırın.
-
Karışık epoksi reçinene kumaştan nasıl mı çıkartılır?
İnanın bana, karışık epoksinin kürlenmesine izin verirseniz, kürlenecektir. Epoksi reçine lekesi bir süre sonra kumaşta çatlar ve çıkarmaya çalışırken giysinizde bir delik olabilir. İlk olarak, alanın arkasına bir parça tahta koyun, susuz (jel) el dezenfektanını lekenin üzerine sürün ve düz bir kenarı olan cisimle yavaşça kazıyın. Dört-beş kez tekrarlayın. Ardından bulaşık sabunu ile fırçalayın. Kumaşta hala kalıntı varsa, leke kaybolana kadar işlemi tekrarlayın, ardından suyla iyice durulayın. Dikkatli olun, ne kadar çok tekrar ederseniz, aşınma olasılığı o kadar artar. Bu işlemi yaparken elinizden geldiğince yavaş olun.
Epoksi reçineyi giysilerden ve/veya kumaştan temizlemenin en kolay yolu, çalışma alanınızı hazırlamak ve giysilerinize veya kumaşınıza kazara dökülmeyi önlemek için daha fazla zaman harcamaktır.
Böylelikle epoksi reçine nasıl temizlenir öğrenmiş olduk. Bizler için faydalı bir içerik oldu. Umarım siz değerli sanatçılarımızın bu büyük sorununa çözüm bulabilmişizdir.