Epoksi Reçine Sertleştirici Neden Kırmızı Oldu, Hala Kullanılabilir Mi?
Epoksi reçine sertleştirici kırmızı renk aldı yada renk değiştirdi. Hala kullanılabilir mi? Neden renk değiştirir? Sebepleri neymiş gelin birlikte görelim.
Konuya giriş yapmadan önce içinizi rahatlatacak ön bilgiyi hemen verelim;
Epoksi reçine sertleştirici hemen kırmızı renk almaz. Sertleştiricinin kırmızı renk alması için aradan çok uzun zaman geçmesi gerekir. Bir kaç yıl sonra sertleştiricinin kırmızı renk alması ve şeffaflığını kaybetmesi oldukça normaldir.
Hadi şimdi epoksi reçine sertleştirici neden renk değiştirir ona göz atalım:
-Epoksi reçine sertleştirici imal edildikten sonra, oksijene maruz kaldıkça ‘oksidasyon’ adı verilen ve sertleştiricinin zamanla renk değiştirmesine sebep olan o malum süreç başlar.
-Ambalajlı olarak gelen HDPE plastik şişeler sertleştiricinin nefes almasına ve genişlemesine olanak sağladığı için kapağını hiç açmasanız bile sararma meydana gelir.
Epoksi reçine sertleştirici kırmızıyken hala kullanılabilir mi?
Evet! Bazı sertleştiriciler, özellikle çok fazla neme maruz kalan metal kutulardaki epoksi reçine sertleştiricileri daha çok kırmızılaşmaya başlar. Kırmızı dışında kahverengi ya da mor renk de alabilirler. Bu gayet normal bir durumdur. Epoksi reçinenin işlev ve kürlenme mukavemetinde herhangi bir değişikliğe sebep olmaz. Rahatlıkla kullanabilirsiniz, uygun bir şekilde kürlenme sağlayacaktır. Epoksi reçine ile karıştırdıkta sonra, nihai ürün kristal berraklığında olduğu gibi bu halinde de uygun bir şekilde kürlenir. Sizlere sıkıntı yaratacak tek durum şeffaf bir döküm yapamayacak olmanız olacak. Çünkü rengi değişen sertleştirici, epoksi reçine ile karıştırılınca eski şeffaf rengine geri dönemeyeceği için karışımda son halindeki rengi göreceksiniz. Karışıma renkli pigment eklerseniz bir problem olmayacaktır.
Tamamen renkli bir ürün yapacaksanız güvenle kullanabilirsiniz. Şeffaf cam görünümlü eserleriniz için kullanmanız uygun olmayacaktır.
NOT: Epoksi reçine sertleştiricinin rengi koyu sarı yada turuncu ise son kullanma tarihi geçmiş olabilir, ürün aşırı sıcaklıklarda saklanmış olabilir ve ya UV ışığına ( Güneş ışığına) maruz kalmış olabilir.Epoksi reçinenin yine düzgün bir şekilde kürlenmesi beklenir fakat epoksi reçine sertleştirici koyu sarı yada turuncu renkteyse, epoksi reçine ile karıştırılan sertleştiricinin rengini test etmek önemlidir. Ne olur ne olmaz diye önden bir kaç küçük deneme yapmanızda fayda var.
Bir çok kişi, son kullanma tarihi (raf ömrü) geçmiş epoksi reçine sertleştiricinin fiyatı daha uygun diye, son kullanma tarihi geçmiş ürünü renkli pigmentlerle kullanmak için satın alıyorlar. Pigmentle kamufle edildiği için fark anlaşılmıyor. Açık renkte pigmentler ve şeffaf yüzeyli olması gereken yeni bir eser yapmak isteyen sanatçılarımızın tercihi tabiki yeni bir epoksi seti.
Sertleştiricinin şişede renk değiştirmesinin en büyük sebebi; bu ‘oksidasyon‘ dediğimiz sürecin başlamasıdır. Şişedeki oksijen oranının alanı arttıkça renk değiştirme süreci daha da hızlı ilerler. Sertleştiriciyi geniş bir kaba dökerseniz renk değişimini daha net görebilirsiniz.
Diyelim ki ürünü aldınız, kapağını hiç açmadınız ve uzun süre bir yerde saklı kaldı. Size gelen ambalaj büyük ihtimalle HDPE plastik şişe olacaktır. HDPE plastik şişeleri, şişenin nefes alıp oksidasyon oluşmasına izin vereceği için açılmasa bile çok az sararma yaşanabilir. Bu yüzden epoksi reçine ve sertleştiricisinin her zaman bir raf ömrü vardır.
UV Işığının (Güneş Işığı) Epoksi Reçine Üzerindeki Etkileri:
Glass & Gloss epoksi reçine seti yada aynı eş değer tarzda başka bir ürün kullanmıyorsanız, çalışmalarınızın doğal ortamda renginin solma tehlikesi vardır. Kürlenmiş epoksi reçine eserlerinizin zamanla değişikliğe uğramasının sebebi UV ışığıdır. UV ışığı kürlenmiş epoksi reçineye doğrudan ya da dolaylı şekilde çarptığında, reçinedeki polimerleri bozar. UV ışığından kaynaklanan bu bozulma gözle gözlemlenebilen istenmeyen estetik bozukluklara sebep olabilir.
Örnek olarak;
-Parlaklık kaybı,
-Delaminasyon,
-Çatlama,
-Tebeşirleşme,
-Sararma
Bu etkileri azaltmak için epoksi reçine formüllerine UV stabilize edici madde eklenebilir. UV ışığı stabilizatörleri parlaklık kaybını, laminasyonu, çatlamayı ve tebeşirlenmeyi önlemede çok etkilidir, fakat renk bozulmasını önleyemezler. Sadece sararma süresini geciktirirler.
Sararma ilk olarak her yerde açık bir ton olarak kendini gösterir. Daha sonra, giderek daha koyu kızılımsı bir renk tonuna ulaşana kadar kademe kademe ortaya çıkar. Eseriniz UV ışığına ne kadar süre maruz kalırsa, sararma hızı bir o kadar artar.