Genel Kültür

Reçine Kulplar Nasıl Yapılır? 6 Adımda İnceleyelim

Reçine Tepsiler İçin Reçine Kulplar Nasıl Yapılır? 6 Adımda İnceleyelim

Standart tepsi kulplarından sıkıldıysanız, artık kendi tasarladığım şekilde kulplarım olsun böylece tasarıma yeni bir hava katarım diyorsanız;

“Reçine tepsiler için reçine kulplar nasıl yapılır?” adlı bloğumuzu okumadan geçmeyin.

Gün geçtikçe, reçine sanatında daha farklı şeyler yapmak, yeni tasarımlar ortaya çıkarmak istiyorsunuz. Hayal gücünüz sınır tanımıyor. Bize “Vayy Canına Muhteşem” dedirten eserleri hayranlıkla izliyoruz.

Belki bir gün Glass and Gloss ailesi olarak sizler kadar olmasa da muhteşem bir eser yapabiliriz. Şimdilik sizin hayal gücünüze yardımcı olacak küçük fikirler bulmanın peşindeyiz.  Eserlerinize fark katacak olan, Epoksi reçine tepsilerinize değişiklik getirecek reçine kulp yapımına hazır mısınız?

O zaman başlayalım!

1.ADIM: İlk olarak elinizdeki herhangi bir tepsi kulbunu ayırın. İlk denemede kendinizi alıştırmak için köşeli, düzgün kenarı olan kulpları tercih edebilirsiniz. Eliniz alıştıkça, kalıp yapma işini iyice kavradıktan sonra detaylı şekilleri olan kulp veya başka objelerin silikon kalıplarını rahatlıkla yapabilirsiniz.

2.ADIM: Seçtiğiniz kulbu çift taraflı bant veya aluminyum bant kullanarak yapışkanlı zemine iyice sabitleyin. Sabitleme işleminden sonra sert bir zemin hazırlayın. Bu bir mukavva olabilir yada plastik bir kutuyu kesip alt zemin hazırlayabilirsiniz. Elinizde varsa ince bir PVC’de işinizi görebilir.  Mukavva, kalın karton vb. ürünler kullanmak isterseniz, silikonun daha kolay kalıptan çıkması için alt tabanı streç film ile kaplamayı unutmayın.

3.ADIM: Alt tabanı da hazırladığımıza göre kalıbı çıkartılacak ürünü hazırladığımız zemine yerleştirelim. Sıra geldi çerçevemizi hazırlamaya; kulplarımızın etrafına silikonu rahatça dökebilmek ve kusursuz bir kalıp çıkartmak için çerçevenin kenarlarını sıcak silikon yardımıyla iyice sabitleyelim.

Kenarlarda ve alt kısımlarda boşluk kalmamasına dikkat edelim. Taşma riskini ortadan kaldırdığınıza emin olduktan sonra kalıbı çıkartılacak ürünü dış çerçevenin tam ortasına ince çift tarafalı bant veya sıvı yapıştırıcıyla ( tercihimiz ince çift taraflı bant kullanmanızdır. Böylelikle ürünü işlem sonrası boyası çıkmadan, yapıştırıcı hasarı olmadan tekrar kullanabilirsiniz.) yapıştırıp sabitleyin.

NOT:  Her ne kadar dış çerçevenizin kenarlarının iyice yapıştırdığınıza emin olsanız da, sıvı silikonu döktüğünüzde kenarlardan taşma olayı gerçekleşirse ışık hızıyla silip yeniden sıcak silikonla alt tabanı sağlamlaştırmak için tüm malzemeleriniz yanı başınızda hazır halde bulunsun. Hayat kurtarıcı malzemelerin yakınınızda durmasında fayda var.

4.ADIM: Ham kalıbımız da hazır olduğuna göre şaheserinizi ortaya çıkarmak için silikonu hazırlayabilirsiniz. Silikon kalıplar için kullanılan silikon ve karışım oranları ve detaylı bilgi için ” Silikon kalıp nasıl yapılır? DIY reçine kolye kalıbı örneği ile” adlı blog yazımıza bir koşu göz atıp gelin hemen.  İki karışımlı sıvı silikon ya da tüp içerisinde bulunan soğuk silikon mu tercih edersiniz orası sizin kararınız. Eğer iki karışımlı sıvı silikon tercih ederseniz,  tedarikçinizden karışım oranlarını birebir istemeyi unutmayın. Bu tarz silikonların katılaşma ayarı, epoksi reçine karışımı kadar dikkat ve özen isteyen bir ayardır. Silikon sertleştiricinizi az yada çok koyarsanız istenmeyen ve slime tarzı bir madde elde edebilirsiniz. Hevesle başladığınız bir işin üzülerek son bulmasını istemeyiz. Bu yüzden ilk denemelerde kalıbını çıkarmak istediğiniz kulp veya herhangi bir ürünün ilk deneme kurbanı olacak bir şey olması sizin için iyi olacaktır. Kurumayan silikonu temizlemesi imkansız değil ama çok uğraştırıcı. Ortalığın dağılmasına sebep olabilir. İlk yaptığınız olmadı diye “PES ETMEK YOK!”. Deneme yanılma yoluyla doğru ayarı bulacağınıza ve sadece size özel olan muhteşem kalıplar çıkartacağınıza biz inanıyoruz.

Pes etmek yok yola devam! diyoruz ve reçine kulpları yapımına kaldığımız yerden devam ediyoruz.

5.ADIM: Hazırlanan silikonu ana kalıbımıza dikkatlice döküyoruz. Kalıbı çıkartılacak ürünün tam şeklini alabilmek için boşluk kalmadığından emin olun. Silikonunuzda köpükler olabilir bu sorun değil.Baloncuklar bir süre sonra kendi yolunu bulup kaybolacaktır.

İç kısımlarda minik baloncukların oluşması sorun değil nesneyi kaplayan alanlarda baloncuk oluşmaması ve silikonun ana kalıba iyice yayılması  için söküm işleminden sonra hafif bir sallama yapabilirsiniz. Döküm sonrası oluşan üstte kalan baloncukları dilerseniz bir pürmüz yardımıyla hafif dokunuşlar yaparak yok edebilirsiniz.

6.ADIM: Silikonun ürünü tamamen kapladığından emin olduktan sonra kalıbınızı kurumaya bırakın. Kullandığınız silikonun yapısına göre kuruma süresi değişecektir. Büyük ihtimalle tedarikçiniz kuruma süresi konusunda size bilgi vermiş olacaktır. Bilmiyorsanız deneyerek görebilir yada ilk iş olarak tedarikçinize sorabilirsiniz.

Hatasız bir silikon kalıp yaptıysanız en fazla 24 saat içinde sonuç gösterecektir.

Kuruma işleminden sonra dış çerçeveyi kuruyan silikondan dikkatlice ayırın. Kalıbın içerisindeki ana ürünü de dikkatlice çıkardıktan sonra elde ettiğiniz reçine kulp kalıbı ile epoksi reçinenizi  dilediğiniz gibi renklendirebilir,süsleyebilir ve kürlenen epoksi reçine tepsi kulplarını tepsilerinizde kullanabilirsiniz.