Silikon Kalıp Nasıl Yapılır’ı Reçine Takılar İle Canlandırıyoruz.
Epoksi reçine için genellikle cilalı (pürüzsüz) silikon kalıplara ihtiyaç duyulur. Söz konusu şekillendirme olunca yaratıcı olmanın sınırı yoktur: Küpler, piramitler, toplar, yıldızlar, kalpler, çiçekler, bardak altlıkları, tepsiler vb. çeşit çeşit figürler yapılabiliyor. Muhteşem sanat eserleri yada birbinden güzel hediyeler yaratmak için silikon kalıplara ihtiyaç duyabiliyoruz. En güzel tarafı da bu kalıpları epoksi reçine ile doldurabiliyoruz.
Öncelikle “SİLİKON KALIPLAR NEDEN REÇİNE DÖKÜM İÇİN EN İYİ SEÇİMDİR?” sorusunu cevaplayalım ardından silikon kalıp nasıl yapılır ‘a geçelim.
Ayırıcı madde olarak hareket etmesi ( kürlenen epoksinin kolayca ayrılabilmesi ) için silikon kalıp ideal bir malzemedir. Silikon kalıbın esnekliği sayesinde bitmiş epoksi reçine nesneler kürlendikten sonra kalıptan kolayca çıkarılır.
Avantajlarından bir diğeri ise, silikonun toksik olmamasıdır. Mutfağımızdaki pişirme kalıplarında, hatta emzik ve biberonlarda kullanılması silikonun tamamen zararsız oldugunu kanıtlamaktadır. En önemlisi bu zamana kadar silikona karşı neredeyse hiç alerji görülmemesidir. Şimdi gelelim silikon kalıp nasıl yapılır sorusuna;
Silikon kalıp için temel malzeme silikon kauçuktur. Silikon kauçuk çok çabuk sertleşen, sonrasında aşırı elastik olan yumuşak bir kütledir. Tabiki de sonsuz bir esnekliğe sahip değildir, fazla kuvvet uygulandığında, aşırı gerginleştiğinde kolayca kırılabilir ve çatlayabilir. Bu yüzden silikonun sertlik derecesi, silikon malzemenin kırılganlığını belirler.
Silikon kauçuğun çeşitli sertlik dereceleri vardır. Sertlik derecesi ”Shore” olarak belirtilir. Buradaki en temel kural, shore degeri ne kadar düşükse, esneklik o kadar yüksek olur.
*Shore 0-20: Çok yüksek esnekliğe sahiptir.
*Shore 20-40: Orta esnekliğe sahiptir.
*Shore 40-80: Oldukça sert ve fazla elastik olmayan malzeme. Aynı zamanda biraz kırılgandır.
Yani silikon kalıp nasıl yapılır konusunda önemli olan kıstaslardan biri seçmeniz gereken sertlik derecesidir. Bu seçimi de silikonu ne için kullanmak istediğinize göre vermelisiniz. Silikon kalıbın epoksi reçine, beton ve diğer kimyasal döküm malzemeleri ile kullanmak istiyorsanız öncelikle kullanılacak silikonun kimyasallara karşı dayanıklı oldugundan emin olmalısınız.
( Eğer silikonunuzun gereksinimleri karşılayıp karşılamadığından emin değilseniz, üreticinin web sayfasını okuyabilir yada satıcınızdan tavsiye alabilirsiniz.)
Şablonlu Silikon Yapımı
Orijinal kalıba sahip negatif kalıp kopya yapımı için en uygun olandır. Silikon kalıp yapımı için negatif kalıbı yerleştirebileceğiniz bir çerçeveye ihtiyacınız var. Çerçeve, silikonu döktükten sonra kontrolsüzce yayılmamasını sağlar. Silikon pahalı bir malzeme olduğu için gereksiz yere fazla tüketilmemesi önerilir. Kendi yaptığınız çerçevenin sıkı olmasına dikkat edin. Böylelikle silikonun döküm esnasında akmamasını ve olası çatlakları önlemiş olursunuz. Daha sonrasında çerçeve içerisine yerleştirilen negatif kalıbın şeklini alabilmek için silikonu dökebilirsiniz. Silikon döküm işlemi yaparken negatif kalıbın çerçeveye sabit ve hareket etmeyecek şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Sıvı haldeki silikon negatif kalıbı hareket ettireceği için başarısız bir sonuç elde edebilirsiniz. Karışımı çerçeveye eşit şekilde yaydıktan sonra silikon kalıbı kolaylıkla çerçeveden çıkarabilirsiniz
Silikon kalıp nasıl yapılır ? Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Kalıbınızı yapmaya başlamadan önce yapacağınız projeyi detaylıca düşünmelisiniz. Doğru silikon kütlesi seçimi, objenin doğasına bağlıdır bu yüzden çıkartacağınız modeli iyi kaplayan silikonu seçmelisiniz. Aşağıdaki sorulara dikkat etmeli ve öncesinde hazırlık yapmalısınız.
- BOŞLUĞUN YÜZEYİ NASIL?: Düzgün mü, kenar ve süslemeleri var mı? Kullanılacak silikonun sertlikine karar vermek için bunları göz önünde bulundurmalısınız. Obje boşluğunun yüzeyi düzensiz ise, reçine dökümünü kolay çıkartabilmek için yumuşak silikon kullanmalısınız. Düz ve cilalı bir obje boşluğunda yüksek sertlik derecesine sahip bir silikon da iş görür.
- BOŞLUK NE KADAR BÜYÜK VE AĞIR?: Yapılan silikon kalıba daha sonra hangi malzeme dökülecek? Bu konu doğru sertlik derecesini seçerken önemlidir. Eğer yumuşak bir malzemeye karar verdiyseniz, kalıbın sonraki dökümü sırasında stabilite ile ilgili sorun yaşayabilirsiniz.
ÖRNEĞİN; Sert bir silikon kalıbın içine jel kıvamında bir ürün dökerseniz donan jel katı silikon kalıptan çıkarmakta
zorlanırsınız ve yapılan ürünün şekli bozulabilir., daha elastik ve ayırma parçası olan kalıplar kullanmanız gerekir.